Opprinnelsen til mysterieskolene

Opprinnelsen til mysterieskolene

Mysterieskolene representerer eldgamle institusjoner som gjennom årtusener har vært innhyllet i en aura av hemmelighold og mystikk. Disse skolene var kjent for å formidle esoterisk kunnskap og skjult visdom til sine medlemmer. Mens opprinnelsen til Mysterieskolene kan spores tilbake til de gamle egyptiske og greske sivilisasjonene, hadde de også sin næring i andre eldgamle kulturer som Babylon, Persia og India. Læren disse skolene formidlet var forbeholdt utvalgte individer som gjennomgikk en innvielsesprosess i mysteriene og ble bundet av et løfte om taushet angående den kunnskapen de mottok. Kun de mest oppriktige studentene, de som viste et genuint ønske om innsikt, ble ansett som verdige til å trå inn i disse mysterienes dybder.

De egyptiske mysterieskolene fordypet seg i essensen av virkeligheten og universets uavklarte mysterier, og de ble ansett som voktere av skjult kunnskap. De innviede gjennomgikk en serie øvelser i magi og rituelle praksiser. Dette inkluderte bruk av visualisering og andre esoteriske metoder for å oppnå høyere bevissthetstilstander og etablere kontakt med de universelle kreftene. Spesielle meditasjonsteknikker og arbeid med energi ble praktisert, og kunsten å manifestere ble også formidlet som en del av den omfattende læren til disse fascinerende mysteriene.

Den hemmelige lære spres til den vestlige verden

Den skjulte visdommens reise begynner i mysteriene i Egypt, hvor kunnskapen ble overført på veien gjennom Sinaiørkenen til det gamle Palestina. Greske filosofer som Thales og Pythagoras, den romerske filosofen Plotinus, samt andre intellektuelle, la deretter ut på reiser til Egypt for å bli innviet i mysterienes skoler. Disse visdomsbringende reisende, inkludert tempelridderne som kom i kontakt med den arabiske sivilisasjonen under korstogene, fungerte som ambassadører for en avansert lære som de brakte til den vestlige verden.


På Karl den Stores tid (742-814) ble den mystiske læren introdusert i Frankrike av den franske filosofen Arnaud. Derfra spredte kunnskapen seg til ulike deler av landet. Imidlertid opplevde denne esoteriske tradisjonen utfordringer under perioden med magi og hekseprosesser i Europa, spesielt mellom det 15. og 18. århundre. Det rådde en utbredt frykt og mistro mot organisasjoner som ble ansett som okkulte eller hemmelige, inkludert Rosenkreuzerne, Tempelridderne og andre grupper knyttet til esoteriske læresetninger som stod i kontrast til den dominerende religiøse troen. Disse gruppene og individene ble ofte anklaget for kjetteri, og under hekseprosessene ble de utsatt for forfølgelse, tortur og henrettelser. Det var en tid preget av frykt for det ukjente, og avvik fra den etablerte religiøse doktrinen ble møtt med alvorlige konsekvenser.

 

Rosenkreutzerne

Deres lære strekker seg tilbake til mysterieskolene i det gamle Egypt og Babylon. Historien om ordenen er knyttet til en mystisk figur ved navn Christian Rosenkreuz som på 1300-tallet reiste til Midtøsten, og der skal han ha tilegnet seg en dyp kunnskap om mystikk og okkultisme. Etter å ha blitt innsatt i hemmelige esoteriske læresetninger, vendte han tilbake til Europa. Christian Rosenkreuz ble senere assosiert med skrifter som uttrykte visdom om alkymi, kabbala, okkultisme og helbredelse. Den første kjente Rosenkorsmanifesten er "Fama Fraternitatis" (Brorskapets rykte), som ble publisert i 1614. Rosenkreutzerne hadde en betydelig innvirkning på utviklingen av okkultisme og mystikk som hermetismen, kabbala, alkymi med flere i Europa på 1600-tallet. Marcello Haugen var den som førte ordenen til Skandinavia og historien forteller at han på sin reise til Østerrike hjalp grevinnedatter Pachta og familien med å opprettholde slottet som et samlingssted for Rosenkreuzordenen.
 

KABBALA

Det vakte oppsikt da Madonna, Britney Spears og flere andre kjente personligheter gikk åpent ut og fortalte de studerte Kabbala. Kabbala, også kjent som kaballah, er en mystisk og esoterisk tradisjon innenfor jødisk mystikk. Den utforsker dybder av den jødiske troen gjennom symbolske tolkninger av de hebraiske skriftene. Kabbala søker å avdekke skjulte betydninger og spirituelle innsikter ved å studere symbolske tekster, tallmystikk og metafysiske konsepter. Kabbala har hatt innflytelse på ulike religiøse og filosofiske tradisjoner, og den har blitt studert og praktisert av både jøder og ikke-jøder. Det er viktig å merke seg at Kabbala er en kompleks og mangfoldig tradisjon, med ulike tolkninger og skoler innenfor den overordnede kategorien av jødisk mystikk.

Tilbake til bloggen